Podle milovníků a znalců vína má největší perspektivu původní chorvatská odrůda Babić, která se vyskytuje pouze v Šibenicko-kninské župě. Proč? Protože na chudých krasových vápencových půdách je schopna produkovat mimořádně bohaté plody, z nichž se vyrábí jedno z nejvyváženějších a nejunikátnějších dalmátských červených vín.
Podmínky pro pěstování vinné révy Babić bývají skutečně extrémní. Jedna z nejkrásnějších viničních tratí pro pěstování Babić je Bucavac u Primoštenu. Bucavac je známý extrémními teplotami v létě a silnými větry v zimě. Réva tam bojuje každý rok o přežití, protože potřebuje růst i více než 10 let, aby dosáhla své nejlepší chuti. Pro porovnání, na jiných místech, s mírnějším podnebím dosahují révy nejlepší chuti již po 6 – 7 letech. Psali jsme, že Vinice Bucavac u Primoštenu je uměleckým dílem, které pěstitelé stále obhospodařují bez použití moderní techniky.
Vinná réva na Bucavacu dorůstá jen asi 50 centimetrů. Místní vinaři mají pořekadlo, že aby révu mohli pěstovat, musí před révou pokleknout alespoň 4-5 krát ročně, jako před “svatou révou”. Réva na Bucavacu plodí velmi málo hroznů, některé keře nedávají více než 2-3 hrozny. Díky tomu mají vína Babić extrémní koncentraci ovocných vůní a chutí se skutečným podpisem terroir – staženým z velké hloubky krasové půdy ve vinicích. Všechna chuť révy se koncentruje v takto malém množství hroznů. Navzdory extrémně vysokým letním teplotám, suchu v období zrání a izolaci od moře, skal a oblohy si Babić nějakým způsobem dokáže zachovat kyselost lépe než některé jiné dalmatské červené odrůdy.
Kde ochutnat víno Babić?
Babić je červená odrůda hroznů a typická vůně zahrnuje tmavší ovoce, šťavnaté třešně, bylinky, které lze nalézt nad Středozemním mořem, koření, které pochází z dubového zrání, a nádherné tělo. Zachovaná kyselinka umožňuje vychutnat si sklenku Babiće i v těch nejteplejších letních dnech. Třísloviny Babiće jsou sametové a propojené s vínem. Právě tato krásná harmonie a rovnováha, které je schopen dosáhnout, z něj dělá oblíbenou červenou odrůdu z Dalmácie. Přečtěte si také naše tipy jak v Chorvatsku koupit víno.
Nedaleko Primoštenu se nachází dvě vinařství, která vyrábí víno Babić. První se nachází v oblasti Bilini. Rodinné vinařství Prgin Winery vyrábí víno z hroznů, pěstovaných ve vinici Bucavac. Ve vinařství mají umístěnou vinárnu pro návštěvníky. Můžete tak neohlášeně přijet a vychutnat si sklenku výborného vína s výhledem na okolní kopce. Do vinařství vede z Primoštenu asfaltová cesta, po které téměř nic nejezdí. Je proto ideální pro výlet na kolech. Navíc je trasa dlouhá pouze 8 km.
Druhé vinařství se nachází asi 20 km od Primoštenu, záleží kterou z cest zvolíte. Matošin Winery je v mapách zapisováno, jako kdyby leželo ve vesnici Široke. Nachází se ale asi 2 km za ní, obklopené vinicemi. Matošin Winery je také malé rodinné vinařství. Ve vinárně můžete ochutnat mnohá vína z místních vinic a také víno Babić. Réva tohoto vína však nepochází z vinice Bucavac. Vína i přesto ochutnáte výborná a užijete si nádherné výhledy na okolní vinice.
Chcete se do vináren podívat a ochutnat místní víno? Můžete si zavolat do jedné z taxi služeb, které se v Primoštenu nachází.
TAXI-Markoč – Vozí i větší skupiny osob
Taxi Daniel Jurić – Můžete je oslovit pomocí chatu na Facebooku
Taxi Amadeus – také vozí větší skupiny osob

Kamenné vinice Bucavac zapsané v UNESCO
Nedaleko Primoštenu se nachází kamenné stěny, které protínají strmý kopec Bucavac a táhnou se až ke křišťálově čistému, tmavě modrému Jaderskému moři. Jsou to úchvatné

Víno Babić – Malý černý obr z Primoštenu
Podle milovníků a znalců vína má největší perspektivu původní chorvatská odrůda Babić, která se vyskytuje pouze v Šibenicko-kninské župě. Proč? Protože na chudých krasových vápencových půdách

Průvodce odrůdami chorvatských vín
Až přijedete do Chorvatska, určitě ochutnejte místní víno. Chorvatské víno patří k nejlepším na světě. Není to příliš známé, protože většina vín pochází od malých vinařů,